Gå til hovedinnhold

Publisert 07/05/2021

Årets båtkommune 2021

Bodø kommune er kåret til Årets båtkommune 2021 for sitt arbeid med tilrettelegging av fritidsbåtlivet i kommunen. 

– Det er en stor ære å få en slik pris og så er det artig å se at alt arbeidet som er lagt ned blir satt pris på, sier driftssjef Morten Nydal

Havnedirektør Kjersti Stormo trekker inn at det hele bunner i et godt samspill mellom aktørene som holder til i området, Bodø Havn og Bodø kommune.

Økt fokus på digitalisering

Bodø Havn har i mange år jobbet aktivt for tilrettelegging for båtfolket. For gjestende fritidsfartøy kan havna tilby båtplasser i sentrum av Bodø, servicebygg med nødvendige fasiliteter og havnevert i sommermånedene. Nytt fra i år er at havneleien, for gjestende fritidsbåter, inkluderer strøm og at det er kommet inn en ny aktør i Molostua, som tilbyr utleie av sykler.

– Vi håper at arbeidet med kulturhavn og ny områdeplan vil kunne forbedre gjestefasilitetene ytterligere. Det er viktig at vi hele tiden streber etter å forbedre oss, sier Stormo.

For fritidsfartøy med fast båtplass i havna har det vært et stort fokus på digitalisering. Nylig ble havneweb lansert – som tilgjengeliggjør informasjon om egen båtplass og forenkler prosessen rundt venteliste, parkeringstillatelser er gjort digital og på Rønvik Havn og Marina er nøkler skiftet ut med elektroniske brikker.

– Bakgrunnen for digitaliseringsfokuset er å forenkle prosesser, men også for å øke fokuset rundt miljø og minimere papirforbruk, forklarer Nydal

Nye aktiviteter i havna

De siste årene har det vært mye vedlikeholdsarbeid på bryggene på havneområdet og store deler av 2020 gikk til dykkearbeid, for å sjekke fortøyninger. Det har også vært en del forefallende arbeid ved Rønvik Havn og Marina og fiskerikaia.

– Det har vært mye arbeid fra sjøsiden det siste året, men det planlegges også mye nytt på landsiden. I 2020 ble det etablert under bakken-anlegg i Rønvik Havn og Marina, og nå ser vi på muligheten for etablering av et godt sorteringsanlegg i indre havn. Det planlegges også etablering av vintervann på gjestebrygge 2. Og gjennom sommeren vil det komme nye spennende aktiviteter i havna, som ikke har vært her før, forteller Nydal.

Årets båtkommune

Årets båtkommune er en pris som ble stiftet av Kongelig Norsk Båtforbund sammen med Båtens Verden i 2017 Hensikten med priser er å hedre kystkommuner som gjør en ekstra innsats for å tilrettelegge for båtfolket. I juryen sitter representanter fra KNBF, Telenor Kystradio, Norboat, Kystverket og Båtens Verden.

I juryens begrunnelse for Årets båtkommune 2021 står følgende:

I Bodø tilrettelegger kommunen bevisst for fritidsbåtlivet og for fritidsbåtturisme. Blant annet har gjestende båter blitt prioritert ved å plassere gjestehavnen midt i sentrum, og dermed gitt dem nærhet til alle nødvendige fasiliteter og aktiviteter, herunder et moderne servicebygg. Bodø Havn stiller opp med en serviceinnstilt stab som har kundene i fokus og som er tilgjengelig 24 timer i døgnet.

De siste årene har havna økt kapasiteten sin ved å tilby 320 nye båtplasser. Det er også lagt til rette slik at man ved økte ventelister har mulighet til å utvide antall båtplasser. Gode bunkring- og landstrømanlegg har også vært et prioriteringsområde. De siste årene har det også blitt økt fokus på digitalisering – herunder effektivisering av enkle servicetjenester som betaling for plass og strøm og brukervennlighet.

På lik linje har Bodø Havn vært flink til å møte brukernes behov ved å tilrettelegge for langtidsleie og overvintring på gjestehavnen. Dette har vist seg å være veldig populært, og Bodø Havn har nå blitt en veletablert vinter- opplagshavn som er fullbooket hvert år.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.